Populär träslag för trädgårdsmöbler och terrasser

Planerar du att ta hand om trädgården? Vill du ändra planlösning och trädgårdsmöbler eller vill du bygga en vacker altan eller härlig veranda? Då är det bra att veta vilka material som är mest lämpade för utomhusbruk. Ett av de mest populära materialen för trädgårdsmöbler och uteplatser är trä. Det finns olika träslag som används för att tillverka trädgårdsmöbler, alla med sina egna egenskaper. Du kan läsa allt du vill veta om populära träslag för trädgårdsmöbler och terrasser här.

Trädgårdsved för terrasser och trädgårdsmöbler
Trädgårdsträ är ett namn på trä som lämpar sig för utomhusbruk. Detta är alltså inte ett träslag, utan en allmän term för impregnerat, termiskt och lövträ. Impregnerat trä är tryckimpregnerat furu. Detta trä har initialt en brungrön färg och blir grått med tiden. En av fördelarna med impregnerat trä är den vänliga prislappen. Dessutom kräver det lite underhåll, en gång vart tionde år räcker.

Termisk och lövträ
Ett annat trä för utomhus är det värmebehandlade träet. Ångkokning av vissa träslag, såsom tall eller ayous, förhindrar att de expanderar eller krymper. Termiskt trä får en vacker mörkbrun färg och grånar senare ut. Underhåll av termiskt trä är försumbart, men att lägga olja på träet för att göra det vattenavvisande kan inte göra någon skada. Det kan du upprepa efter några år. Termoträ används som beklädnad och lämpar sig inte för konstruktioner eftersom träet blir mjukare av behandlingen. Å andra sidan är den extremt hållbar. Lövträ består av tropiska träslag. Och är även perfekt för konstruktiva syften. Underhållet av lövträ är detsamma som för termiskt trä. Men den höga kvaliteten och många applikationer märks tyvärr på prislappen.

Bora Bora loungeset från Teak, en populär träsort

Trädgårdsmöbler i teak och terrasser
Teak är väderbeständigt eftersom det finns en hel del olja, harts och kalk mellan kornen. Detta gör det till en fet träsort och det är naturligtvis ganska vattenavvisande. Och det ser till att träet torkar ut mindre snabbt än andra typer. Teak kan stå ute året runt, i alla väder. Det är dock lämpligt att ta med möblerna inuti om det är mycket fuktigt. Detta förhindrar gröna avlagringar på trädgårdsmöbler. Teak är mycket stark och kräver därför lite underhåll. Du kan rengöra träet utan att missfärga det med en tvållösning av grönsåpa.

Hållbart trä
Hållbarhet spelar en viktig roll för många människor när de ska köpa nya (trädgårds)möbler eller trädgårdsträ. Och det är en bra utveckling, eftersom hållbara produkter är utvecklade för att hålla länge. Träets livslängd spelar här roll, men också sättet på vilket träd planteras. Och vilken påverkan produktion och skörd har på vår natur och miljö. Eftersom trädgårdsmöbler står ute och terrasser såklart också finns i en trädgård är det bra att veta att man använder trä som har lång livslängd och tål stryk.

Adezz plantering i lövträ

FSC kvalitetsmärke för trä
Om du vill vara säker på att du köper rätt virke, välj ansvarsfullt trädgårdsvirke med FSC kvalitetsmärke. Detta kvalitetsmärke kommer från Forest Stewardship Council (FSC), en nätverksorganisation som främjar ansvarsfull skogsförvaltning över hela världen. I nära samarbete med partners från olika sektorer har de åtagit sig att öka andelen FSC-certifierat trä och papper på den holländska marknaden. Enligt FSC är skogsbruket ansvarigt om de ekologiska, sociala och ekonomiska aspekterna förknippade med skogsförvaltning beaktas på ett balanserat sätt. Och för att säkerställa att produkter med detta kvalitetsmärke faktiskt kommer från ansvarsfullt skötta skogar, är alla länkar i produktkedjan certifierade. Certifieringen görs av oberoende certifierare.

Inte bara möbler av trä
Trä ser bra ut i vilken trädgård som helst och kombineras utmärkt med andra material, så att du kan gå åt alla håll när det gäller inredning. Trä och metall för en modernare design av din trädgård. Dessutom finns det mycket mer tillgängligt från trä än trädgårdsmöbler och altanträdäck, såsom eldbord eller utomhuskök. Med en fin grill och ett loungeset i trä är din trädgård komplett. Eller en vacker igenvuxen pergola. Avsluta det med blomlådor i trä, utbudet av blomlådor är så stort och mångsidigt att du kan leka med höjden eller använda dem som mellanvägg. Med färska örter till uteköket och vackra blommor kan du njuta av din trädgård till fullo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.