Beskärning av vinbär: hur och när beskär du en vinbär?

 

Beskär vinbär i din trädgård? Vinbär är bland de ätbara bären som även går bra att odla i våra trädgårdar. Det är viktigt att jorden är kalkrik och att busken får tillräckligt med sol. Det finns även vita, men de röda vinbären är mer kända. Bären växer i klasar, har ätbara frön och en maximal diameter på 1 centimeter. Bären ger en fräschare smak och kan ätas ur hand. De röda bären förädlas också till saft och sylt och kombineras ofta med vispgrädde i desserter. Bären innehåller lite socker, har en blodrenande effekt och är välgörande för matsmältningen.

När ska man beskära vinbäret
Vinbäret ska beskäras på våren. Busken tappar sina löv på vintern. Beskärning är nödvändig för att få en bra och regelbunden skörd. Vinbäret är också en av få buskar som behöver beskäras efter att bara planterat den. Vänta sedan alltid tills frosten har gått över.

Hur ska man beskära vinbären?
Att beskära röda vinbärsbuskar är inget lätt jobb och man måste göra det rätt. En vinbär blir en enorm härva av grenar om man inte beskär den ordentligt. På grund av den stora mängden bär håller huvud- eller huvudgrenarna bara några år och måste föryngras. Ta bort alla grenar som korsar varandra och beskär de förbrukade grenarna tillbaka till en frisk sidogren. Det viktigaste för att få en bra skörd är att hålla busken öppen så att solen kan tränga in överallt. Smakfulla vinbär behöver mycket sol. Från ramen tar grenar bort det värsta. Minst 4 eller 5 bra grenar ska finnas kvar. Se också till att du inte beskär grenarna som ska fungera som föryngring för långt bak.

Vilka verktyg ska man använda när man beskär vinbären?
En vinbär kräver mycket beskärning och det är därför logiskt att busken ådrar sig ett ansenligt antal beskärningssår. Det är därför klokt att använda vassa och rejäla verktyg och för att förhindra att busken frostskador. De huvudsakliga grenarna som du måste beskära är ofta ganska vedartade. Det är bäst att använda en beskärningssax som du kan applicera kraft på med båda händerna.

Det finns flera sorter av vinbär på marknaden vars avkastning varierar. Tiden när frukterna är mogna för skörd skiljer sig också och sträcker sig från juni till augusti. Vinbäret lämpar sig även att använda som häck och med denna kan man uppnå en rik skörd om man sköter beskärningen på rätt sätt. Buskarna är i genomsnitt 1 till 1,5 meter höga,

Vinbären är självpollinerande, vilket gör det enkelt att placera bara en buske i din trädgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published.