Vild plockning: vad som ska göras och inte göras

 

Vildplockning är mat från naturen. Det är något annorlunda och trevligt och äventyrligt. För du kan inte bara äta björnbär och hasselnötter. Maskros, kornell och olika svampar är också ätbara. Det finns några saker du bör vara uppmärksam på.

Vildplockning uppmuntras i allt fler städer och områden. Till exempel med byggandet av en matskog, en ‘liten skog’ eller en ätbar park. Följ med oss ​​på en utflykt eller gå på en workshop nära dig.

Var kan man plocka vilt? Det är tillåtet i många stadsparker. I andra allmänna utrymmen beror det på ägaren. Staatsbosbeheer ger tillstånd till vildskörd för eget bruk. Men inte alla ägare tolererar vild plockning. Informera dig själv innan du ger dig ut för att plocka vilt, annars kommer din åtgärd oavsiktligt att vara en illegal tjuvjakt.

Tips för vildplockning
Gå ut tillsammans, ta med barn. På så sätt lär ni er tillsammans matens ursprung. Smaka på de rena produkterna. Genom att laga maten tillsammans i uteköket är vild plockning en upplevelse som du sent kommer att glömma och som är mycket tillfredsställande. Fortsätt vildplockningen med grill, laga mat i uteköket eller gör en eldcirkel om du har möjlighet.

En vildplockningskarta visar med tydliga ritningar vad som är ätbart, under vilken period och var det finns. En bok är också användbar för vild plockning. Det finns intressanta böcker.

gör örtsmör med självplockade örter
Inte bara frukt och nötter är ätbara. Blommor, löv och stjälkar av växter är också välsmakande. Raketsallad växer i sanddynerna, så du kan äta den. I andra områden är Shepherd’s Purse (Capsella bursa-pastoris) en välsmakande kryddig växt, vars blad du kan äta. Andra skördar kräver bearbetning först. Till exempel havtornsbär, de röda bären från gulkornell och fläder är inte smakrika råa. De är goda och nyttiga i sylt eller sirap.

Ta med tygpåse per person och ev plastbehållare med lock. Välj mängder för eget bruk. Med nypon räcker det med en frysbehållare för eget bruk och fåglarna kommer att tacka dig. För på vintern är de återstående nyponen oumbärlig mat för djur i naturen.

Blommor och blad är fina att torka till te. Som kronbladen av ringblomma och malva, blomknoppar av kamomill, blommor av lindeträdet. Örter som verbena och nässlor är lämpliga för att göra te.

Du kan plocka och äta omogna hasselnötter, de är krämigare och mjukare. Läckert som bas till en gräddsås eller pesto, där man använder gröna örter som mald fläder och ruccolasallat.

Svampsäsongen börjar i augusti. Vet du hur kantarellen ser ut? Är det en bolete nu porcini svamp eller något annat? De flesta av oss växte inte upp med att känna igen, skörda och förbereda svamp. Det är därför bäst att gå ut med en expert.

Välj när du har tillräckligt med tid att bearbeta din skörd efteråt. Det är synd att skörda blommor och låta dem vissna. Fundera på vad du ska göra med din skörd direkt när du kommer hem eller hur du ska bearbeta den.

Att inte göra när man plockar vild
Undvik att plocka längs trafikerade vägar och lågt till marken, där hundar och vilda djur kissar på växterna. Högplockad skörd var också bra för dig.

Välj inte när du är osäker. Är du osäker på om växten, bäret, nöten, blomman eller lövet du har skördat är ätbar? Lämna det sedan i naturen. Giftiga växter kan göra dig sjuk. Din känsla är din guide när du plockar vilt.

Plundra inte ett område med något ätbart. Välj det du behöver och dra inte upp hela växter ur marken. Respektera naturen och stör den inte. Kom ihåg att andra människor och djur också vill njuta av naturen.

Skörda inte från jordbruksmark, äpplen, humle, hallon och andra grödor är tänkta som inkomst för bonden och inte att dela med alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.