Hur förhindrar du ryggsmärtor när du arbetar i trädgården?

Trädgårdsarbete kräver en hel del fysisk ansträngning. Att bära, lyfta, hålla olika positioner och repetitiva rörelser: din kropp är väl utmanad medan ditt huvud är helt avslappnat. Särskilt ryggraden har svårt att sköta trädgården.

Lider du ofta av ryggsmärtor efter trädgårdsarbete? Med dessa 5 tips kan du förebygga ryggsmärtor under eller efter trädgårdsarbete.

En uppvärmning
Du kan tänka på trädgårdsarbete som en sport. Det är därför viktigt att inte direkt dyka ner i (grönsaks)trädgården utan först värma upp långsamt med en uppvärmning och några enkla stretchövningar. Gå först en promenad och lossa dina axlar och armar.

Sprid även ut det arbete som du vill göra i trädgården, så planera inte allt på din ena lediga dag, utan försök göra flera stunder lediga för att arbeta i trädgården. På så sätt undviker du att överbelasta dina muskler så mycket som möjligt.

Förhindra felaktiga rörelser
Ryggsmärtor orsakas ofta av att man gör fel rörelse. Det är verkligen skitkul just nu. Undvik att böja dig om detta innebär en vridande rörelse, som att sopa löv eller rensa ogräs. Lyft också ordentligt, böj benen och håll ryggen rak. När det är möjligt är det bäst att undvika lyft. Kanske har du en handtruck för att flytta tunga föremål eller så kan du kasta grenarna i skottkärran utan att böja dig.

Tillräcklig variation
Oavsett vilken trädgårdssyssla du gör, är det viktigt att regelbundet avbryta långsiktiga uppgifter och bryta upp svarta jobb. Långvarig användning av samma belastning i kombination med felaktig hållning kan orsaka mycket smärta i rygg, nacke eller axlar. Genom att regelbundet växla mellan att stå, sitta eller stå på knä och hålla ryggen rak är chansen för besvär mycket mindre.

Avkopplande efter trädgårdsarbete
Efter ansträngning kommer avslappning. Dina muskler har gjort mycket arbete och kan kännas stela som ett resultat. Med ett skönt varmt bad ser du till att musklerna blir lösare igen. Eller använd en varm körsbärskudde som du lägger mot nedre delen av ryggen. På så sätt förblir dina muskler mer flexibla eftersom de förblir varma och välförsörjda med blod.

Trädgårdsarbete med svag rygg
Har du alltid haft problem med din rygg, men skulle du fortfarande vilja odla i trädgården? I princip är det möjligt. Du måste bara vara extra uppmärksam på rätt hållning och använda ett verktyg om det behövs.
En expert från allabouther pekar på användningen av ett ryggstöd. Om du regelbundet lider av ryggproblem eller till och med bråck kan dessa ryggband erbjuda en utmärkt lösning. Ofta rekommenderar läkaren detta för tillfällig användning när du har akut ryggsmärta i nedre delen av ryggen. En tandställning ger för närvarande stöd, tröst och smärtlindring. Det är viktigt att du inte bär ryggstöd för länge för då försvagas dina egna ryggmuskler ytterligare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *